06 - 5777 5517
Google Review Widget

Veelgestelde vragen over het aanleggen van een Groendak of Bodembedekking met sedum:

Het hele jaar door is het mogelijk om een groendak aan te leggen, dat gezegd hebbende bevatten het voorjaar en najaar natuurlijk veel regen. (wat goed is voor het aangroeien van een nieuw groendak)

Er zit geen verschil in de sedum die op beide totaalsystemen groeit, zowel de groei als de bloei is hetzelfde.

Het Totaalsysteem sedumdak/ groendak heeft een iets meer natuurlijk karakter vanwege het gebruik van een substraat laag.

Vanwege het gebruik van de substraatrol 40 mm (Steenwol vrij van chemicaliën) is het Totaalsysteem lichtgewicht gemakkelijker in de aanleg want u hoeft bij deze opbouw geen zakken substraat te gebruiken en bovendien voordeliger in de transportkosten aangezien er 25 m2 van op 1 pallet gaat.

Beide totaalsystemen raden wij aan om 3x te bemesten per jaar.

Het Totaalsysteem lichtgewicht of het Totaalsysteem op basis van substraat hebben op de productpagina onderaan aanleginstructies in pdf staan voor download.

Leg altijd een grindstrookje (tussen 10 en 20 cm) rondom. De randen van een groendak zijn vaak te droog of te nat, warm of te koud. Daardoor zijn de randen vaak bruin en vaal van een groendak. Als u met een grindrand een scheiding aanlegt tussen nat en droog dan blijft een groendak over het gehele vlak mooi groen. Voordelen grind en formule uitrekenen grind klik hier

Let op dat u naast het Totaalsysteem lichtgewicht of het Totaalsysteem op basis van substraat ook wat extra drainage bestelt dat onder het grind gaat zodat u genoeg drainage heeft van dakrand tot dakrand.

Elke 4 meters grindstrook (15 cm breed en met 7 cm hoogte) is 2 zakken grind (40 liter)

Voorbeeld voor een lichtgewicht groendak:
Uw dak is 8 m2 (4 x 2) met totaal 12 strekkende meters grindstrook rondom.
Bestel 7 m2 totaalsysteem lichtgewicht en bestel 1 m2 drainage c20 erbij en 6 zakken grind.

 

Substraatdikte voor een extensief dak is 5 cm met daarbij nog 15% inklink.
Bij een dak van 11 m2 oppervlakte en 5 cm substraatdikte:
(11 m2 x 0.05 dikte= 0.55 m³, +15% = 0.63 m³ oftewel 630 Liter substraat)

bij een Totaalssysteem Lichtgewicht is het substraat vervangen door een substraatrol (steenwol laag van 4cm dikte)

Ja, sedum heeft weinig zon nodig om te groeien. Sedum kan op plekken overleven met een minimum van water en zonlicht. sedum groeit redelijk tot goed bij minimaal 2 uur licht per dag.

 

Naast dat er soorten sedum zijn die rood bloeien is een rode kleur van sedum vaak een signaal dat sedum stress heeft. De sedum mist vaak in deze situatie voeding (voer een bemestingsronde uit)

Sedum heeft voor toepassing in de tuin een extensieve substraat laag van tenminste 4 cm nodig nodig, dankzij deze voedingsarme voedingsbodem krijgt onkruid minder kans maar sedum gedijt goed hierop.

Tussen de substraatlaag en de laag van de tuin kan gronddoek 90 grams.

 

 • Hoeveel pluggen per m2 heb ik nodig?
  20 pluggen per m².
 • Hoe lang duurt het gemiddeld voordat een pluggendak volledig begroeid is?
  Een pluggendak is bij het juiste onderhoud in ongeveer 3 jaar tijd volgroeid (dekkingsgraad die je bij de sedummixmat al na 1 dag hebt). Het onderhoud van een pluggendak is vrij intensief, u moet vaak wieden vanwege onkruid. Omdat er veel open plekken op het dak zitten krijgt onkruid snel een kans.
 • Wat is ongeveer het uitvalpercentage van de pluggen;
  Bij goed onderhoud is het uitvalspercentage minimaal.
 • Welke soorten pluggen zijn er?
  Als u met pluggen gaat werken kunt u iedere gewenste soort krijgen die u wilt, mat is dan overbodig. Er moet dan echter wel met een dikkere substraatlaag gewerkt worden (8 cm). Voor een snel resultaat werken wij meestal met 20 pluggen per m². Sedum en kruiden/grassen kunnen goed door elkaar heen worden geplant. Houd er wel rekening mee dat de pluggendaken meer onderhoud vergen dan de matten, er is meer kans op onkruid doordat het dak niet volledig bedekt is met sedum
 • Wanneer is mijn pluggendak volgroeid?
  Oppervlakte vullend binnen 4 maanden
 • Kan ik pluggen bijplanten in een bestaand groendak?
  U kunt ook pluggen bijpoten in de sedummixmat, alleen de kans bestaat dan wel dat er andere kleur bloeiende sedums in de matten zitten.

Bemest uw sedum 2 x per jaar, zowel in april (het voorjaar) en in oktober (het najaar). Gebruik hiervoor de sedum bemesteraar welke te koop is in onze webshop.
1 kg mestkorrels is voor 40 m2.